Представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха оставки. Това бе

...
Представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха оставки. Това бе
Коментари Харесай

Сърбите напускат държавните институции в Косово в знак на протест

Представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха оставки . Това бе осъществено в символ на митинг против уволнението на служител на реда, който не е извършил решението на държавното управление по отношение на промяната на регистрационните номера на транспортните средства, осведоми Асошиейтед прес.

Лидерът на сърбите в Косово и ръководител на партията " Сръбска листа " Горан Ракич разгласи отдръпването на сърбите от всички институции на властта в Косово на срещата на сръбски представители от Косово в град Звечан.

По-рано тази седмица управляващите в Прищина уволниха върховен сръбски полицейски чиновник в Северно Косово, където живеят множеството етнически сърби, който отхвърли да почете решението за промяна на регистрационните номера на транспортни средства с такива, издадени от Косово.

Промяната разпали нестабилни въпроси по отношение на суверенитета на Косово, изключително измежду сръбското малцинство, доста от които към момента желаят някогашната сръбска провинция да бъде част от Сърбия, а не самостоятелна. Самата Сърбия в никакъв случай не е признавала независимостта на Косово.
 Косово отсрочи крайния период за регистрационни номера до 21 април 2023 година
Косово отсрочи крайния период за регистрационни номера до 21 април 2023 година

Съединени американски щати и Европейски Съюз приканиха Курти да избегне по-нататъшна борба

Тъй като мярката влезе в действие във вторник, косовските управляващи обявиха, че използването й ще бъде последователно . След три седмици управляващите в Прищина ще издават предизвестия на етническите сърби, които пазят старите си номера. Следващите два месеца ще бъдат глобявани, а още три месеца до 21 април ще могат да карат единствено със заменени краткотрайни табели.

Етническите сърби имат министър в държавното управление, 10 парламентаристи и други висши длъжности в ръководството, полицията и правосъдната власт в четирите локални общности, доминирани от тях. Всички подадоха оставка и алегорично смъкнаха униформите си след съвещание в събота.

Проблеми назряха това лято поради отхвърли на Сърбия и Косово да признаят взаимно документите за идентичност и регистрационните номера на транспортните средства. Косовските сърби на север сложиха блокади по пътищата, пуснаха сирени за въздушна паника и стреляха във въздуха.

Прищина реши да отсрочи за 1 ноември решението транспортните средства със остарели или сръбски номера да бъдат сменени с косовски.
 Косово не се отхвърля от промяната на регистрационните табели
Косово не се отхвърля от промяната на регистрационните табели

Прищина вкара краен период за това - 31 октомври
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР